Le Ballon d'Or, vilket skämt


Vid årsskiftet delar Fifa och den franska tidningen France Football ut guldbollen till världens bästa spelare. I början av november(har jag för mig) kom den första listan med 23 nominerade kandidater och redan då kom det fram en hel del ramaskrin. Diego Milito som avgjorde alla klubbturneringar Inter spelade i och vann förra året fanns inte ens med bland de 23 bästa spelarna i världen.

För någon dag sedan kortades då listan ner till de tre namn som fått flest röster och föga förvånande kommer alla tre från fotbollsvärldens gullegris Barcelona. Andres Iniesta, Lionel Messi och Xavi Hernandez är de tre som slåss om att få plocka hem guldbollen och flasha den för polarna i Barcelona.


Missförstå mig inte, alla tre är magiska spelare och utan tvekan bland de bästa i världen men vad gjorde de förra säsongen?

Barcelona hade en med truppens mått mätt en svag säsong. Laget som 2008 vann allt som gick att vinna kammade den här säsongen bara hem ligatiteln. Större delen av Barcas "mediokra" säsong var Iniesta skadad för det mesta och kom egentligen tillbaka i god form först till sommarens VM i Sydafrika.


VM i Sydafrika plockades ju sedermera hem av spanjorerna där mer än halva startelvan kom från Barcelona och Iniesta var den som avgjorde i finalen. Men ändå, inget lag har någonsin vunnit VM förut efter att ha gjort så få mål som Spanien. Ändå återfinns två av Spaniens mest kreativa spelare med på listan, medan Messi och hans Argentina inte åstadkom någonting alls i VM. Att Argentina inte lever upp till de skyhöga förväntningarna kan förstås i stora delar tillskrivas Maradona och hans taktiska brister.


Det som stör mig, likt så många andra och framförallt Inters president Moratti är att Wesley Sneijder inte finns med på topp tre. Inter vann allt förra året och Sneijder var deras härförare på planen i en otroligt viktig roll med stort ansvar. Ändå levererade han, hela säsongen. Sedan kom VM och Sneijder spelade tillsammans med en fantastisk Robben Holland till landets första VM-final. Väl där var han bara några otroliga missar från Robbens sida från att göra den perfekta säsongen och leda sitt lag till seger i VM, Champions, ligan och cupen.


Prestationer i VM brukar väga oerhört tungt när le Ballon d'Or ska delas ut så jag förstår verkligen inte hur de kan bortse från Sneijders prestationer. Iniesta, Messi och Xavi är bättre än Sneijder, ja det är dem men inte förra säsongen. Det var Sneijders säsong, bara det att Iniesta fick det sista ordet.

// Don Ohlson


Kommentarer

Postat av: Kähäri

Till och börja med, Messi heter Lionell.

För det andra håller jag helt och hållet med om att Iniesta, trots avgörandet av VM-finalen, inte hör hemma på topp tre. Han var borta nästan hela säsongen på grund av sin ljumskskada. Å andra sidan ska det sägas att Messi tillsammans med Xavi bar Barcelona på sina axlar hela vårsäsongen. Det är ju även så att Guldbollen inte delas ut efter de större ligornas årsbasis, utan snarare efter Allsvenskans (that shit is whacked..).



Om man då istället kollar på vad t.ex. Messi åstadkommit under våren säsongen 09/10 samt vad han gjort nu under hösten 10/11 (25 mål på 20 matcher i Barca och Argentina) så tycker jag att han väl hör hemma bland topp 3 även detta år.



Vidare tycker jag som fotbollsälskare och Barcafan att det rent ut sagt är skandal att Xavi aldrig vunnit Guldbollen, det tycks vara så att det absolut viktigaste för att vinna detta pris är att kunna göra mål.

Postat av: Don Ohlson

Ja, jag är fullt medveten om att Guldbollen delas ut för ett år snarare än en säsong.



Och ja, Messi och Xavi bar Barca på sina axlar men vad fick de ut av det mer än en ligaseger? Sneijder gjorde ju samma sak tillsammans med Milito och vann dessutom tre titlar för att inte tala om att de slog ut just Barcelona ur Champions.



Messi är bäst i världen, så är det, men det jag ville komma fram till är att prestationer i VM traditionellt sett är väldigt viktigt vid omröstningen för ballon d'or. Och vad gjorde Messi i VM förut ett gäng snygga dragningar och vrickningar?



Ja, Xavi borde ha vunnit en guldboll vid det här laget och av de här tre hoppas jag att han tar hem det i år trots att Iniesta sjukt nog seglat upp som favorit.



Att han inte vunnit tidigare är lättare att förstå om man tänker efter vilka som vunnit de senaste åren: 2009 Messi - Barca vann allt, 2008 Ronaldo - Ronaldo dunkade in sjukt mycket mål, 2007 Kaká - Kakás sista stora säsong i Milan, 2006 Cannavaro - Cannavaro ledde Italien till VM-guldet, 2005 Ronaldinho - Efter 05 gick det utför väldigt fort.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback