Medvetna klavertramp i Geordieland


Newcastle, kultklubben som sköt ut sig själva med uruselt spel ur Premier League för två år sedan är tillbaka i rampljuset. Av mer än en anledning. Laget kravlade sig som bekant illa kvickt tillbaka upp i finrummet efter en ettårig sejour i Championship där vi på riktigt fick stifta bekantskap med den egna produkten och strulpellen Andy Carroll. Carroll har härjat runt i vanlig ordning och fixat rubriker som den Geordie han är, precis som Gascoigne gjorde på sin tid men idag ska vi avhandla en annan del av klavertrampen i Geordieland.


Newcastles ägare Mike Ashley är inte som alla andra, han har sina idéer och principer, på gott och ont. I somras ryktades det om att han inte riktigt tyckte om klubbens dåvarande tränare Hughton som visserligen var en aning grön men lyckats få laget att ta sig samman och komma upp till Premier League illa kvickt. Det ryktades att Ashley ville ersätta Hughton med Alan Pardew, Ahsleys polare som fått sparken av Southampton för sina dåliga resultat i League One, alltså divisionen under den som Newcastle spelade i, Englands tredje division.

Nu har ju dock Newcastle presterat bra under hösten, öppnat på ett strålande sätt och piskat lokalrivalen Sunderland för första gången på länge, plockat poäng borta mot Chelsea och vunnit borta mot Arsenal. Med såna resultat är det svårt att motivera ett tränarbyte och Hughton fick sitta kvar.

De senaste fem matcherna har laget dock inte vunnit och Ashley tog sin chans, bort med Hughton efter en 3-1 förlust mot West Bromwich trots att laget bara matchen innan det fick oavgjort mot Chelsea och många nyckelspelare har saknats. Att laget som nykomling fortfarande ligger på 13:e plats verkar inte heller det röra Ashley i ryggen.


Så kom då idag offentliggörandet att det är Alan Pardew som tar över rodret i Newcastle. Buksvågerpolitiken genererade ett kontrakt på 5,5 år för tränaren som inte lyckades i tredje divisionen och de Newcastle fans som hänger på Svenskafans har inte varit nådiga sedan det som verkade vara absurda rykten besannades.

Vad som gör saken än mer intressant är att Newcastle gett ut ett pressmeddelande om att klubbens ekonomi inte mår allt för bra och att planen är att bygga laget runt egna produkter, en plan som ska bära frukt 2016. I nuläget finns det två egna produkter i startelvan hos Newcastle, bra där. Ashley och Pardew verkar med andra ord smida planer på att hålla sig kvar i den engelska fotbollens finrum med juniorer i fem års tid för att spara pengar.

Det var en jobbig dag våren 2009 när kultklubben Newcastle åkte ur Premier League, jag kan knappt föreställa mig hur det kommer kännas om klubben nu ska ställa alla dessa juniorer på benen och åka jojjo(i bästa fall) i ligasystemet de kommande åren. Ingen man är så hatad i Newcastle just nu som Mike Ashley, jag skulle inte gå ut de närmsta åren om jag var i hans skor.

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback