Oljepengar här, oljepengar där


Bayern Münchens argentinska mittback Demichelis blev idag klar för spanska Málaga. Hur kommer det sig att en under förra säsongen ordinarie mittback lämnar Tysklands största klubb som spelade i Champions League-finalen så sent som i våras? Under hösten har Demichelis dock fått mer sparsamt med speltid. Hans första match från start kom i slutet av oktober mot Freiburg där han gjorde mål och slog sig för klubbmärket. Hans uttalande efter matchen var än mer konfunderande där han sa sig älska att spela för Bayern München men samtidigt öppnade upp för en flytt då det mycket väl kunde vara hans första och sista match från start den här säsongen och att han funderat på att lämna då situationen varit svår.

Två månader senare är då Demichelis klar för spanska Málaga som ligger på nedflyttningsplats och jag måste säga att jag höjde rejält på ögonbrynen när jag såg det, precis som med Trezeguets övergång till Hercules i somras. Vad ska en back i Champions League-klass göra i ett lag som riskerar att åka ner i Segunda Division?


I slutet på den notis som klargjorde övergången blev allting så mycket klarare. Manuel Pellegrini som förra året så när tog hem ligatiteln med Real Madrid har tagit över Málaga och det finns en viss shejk med i bilden. Nu börjar det likna något. Under 2010 köptes skuldtyngda Málaga upp av en shejk Ben Nasser från Qatar som genast såg till att sanera klubbens skulder och lova att lyfta upp klubben till dess forna glansdagar och spel i Europa som man gjorde sju år tidigare.

Intressant nog så är Nasser den första utländska investerare som slår sig in i spansk fotboll och jag är lite förvånad över hur det kunnat smyga sig in under radarn. För de som minns så var Chelsea knappast ett topplag innan Abramovich kom in i bilden och Uniteds derbyn mot City var vardagsmat för Ferguson innan de fick in sina oljemiljarder.

När City omstrukturerades från ett stryklag till att faktiskt utmana i toppen av ligan var det Robinho som var den första spelaren att ta det vågade steget att gå från en av världens toppklubbar till en kaxig skitklubb med ägare som har fickorna fulla med pengar. Nu har Demichelis tagit det första steget mot Málaga och helt plötsligt kommer det spanska transferfönstret bli väldigt intressant.


Pellegrini är tveklöst en av de mest respekterade tränarna i Spanien och han har goda kontakter dels från sin korta sejour i Real Madrid och argentinska River Plate men främst från sina fem år i Villarreal. En fet lön, en tränare som erkänt har lyckats nå framgångar med små medel(läs det tidigare inlägget om Villarreal) borde kunna locka till sig en del intressanta spelare. Mest intresserad är jag dock över i vilken utsträckning Pellegrini kan utnyttja sina säsonger som tränare i Argentina. Det är ingen omöjlighet att vi kommer få se nya stjärnskott från River Plate och San Lorenzo ta sitt första steg in i europeisk fotboll via Málaga.

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback