Skäms du inte Rafa?


Under dagen kom beskedet att Champions League- och Serie A-mästarna Inter brutit Rafa Benitez kontrakt. Spanjoren som enbart hann coacha Inter i ett halvår tackades i ett pressmeddelande för sin professionalism och titlarna i VM för klubblag och den italienska supercupen som han spelade hem åt Milano-klubben.

Rafa Benitez som förra året fick sparken från Liverpool efter att ha underpresterat ganska ordentligt med Liverpool mått mätt. Många Liverpool-fans uttryckte sitt missnöje mot hur ägarna Hicks och Gillett tillsammans med Rafa körde klubben ner mot botten. Liverpools stolthet över sina 18 ligatitlar var ett minne blott och Rafa offrades. Ett halvår senare kan vi dock konstatera att det som det argumenterades för redan då; Liverpool har inte längre spelarmaterialet till att hänga med topplagen i Premier League. Förhoppningsvis kan de nya ägarna tillsammans med Hodgson styra upp skutan åt rätt håll igen och det ska bli intressant att se vilka eventuella värvningar som tillkommer i januari.

Tillbaka till Rafa!

Som bekant vann Inter allt som gick att vinna förra året. Att Mourinho skulle vara fotbollsvärldens nya guldgosse fick ännu mer vatten på kranen, det var Mou och hans taktiska genialitet snarare än Inters lagmaskin som erövrat trippeln. Champions League-finalen hann dock knappt blåsas av innan Mourinho var på väg för att ta över tränarrollen i Real Madrid. En modern klassiker är avskedet efter matchen mellan Mou och hans lagkapten Materazzi:



Mourinho försvann alltså illa kvickt till Real Madrid och lämnade ett mästarlag efter sig som vunnit allt som gick att vinna. Vem skulle bli den lyckligt utvalde att träna ett lag som inte har något att vinna utom låtsas-turneringen VM för klubblag? Självklart föll den lyckliga lotten på vår kära Rafa. Bara valet av Benitez är väldigt intressant. Personlighetsmässigt är de varandras tveklösa motpoler och att sedan förvänta sig att spelarna ska klara av att bara rulla på i de gamla hedliga spåren trots en ny mister som agerar helt annorlunda gentemot både laget och i media är att ta sig vatten över huvudet.

Inter har spelat skit i ett halvår nu. I början sas det att Benitez bara behövde tid för att acklimatisera sig till den italienska fotbollen och Inter, lära känna spelarna och kulturen. Efter den där lilla början har det dock inte varit många positiva ord och jag förstår belackarna som bönade och bad om Benitez huvud på ett fat. Sedan månadsskiftet september/oktober har Inter bara lyckats vinna mot Cagliari, Genoa och Parma i ligan med en rejäl överkörning av årets stora uppstickare Lazio i Rom som krona på verket i deras senaste ligamatch.


När Rafa fick gå från Liverpool tyckte jag lite synd om honom. Laget han hade till sitt förfogande var verkligen inte bättre än att slåss om platserna 5-7, tacka amerikanerna för det. Att ersätta Xabi Alonso med den monstruöst skadebenägna(dock också förbannat duktiga) Alberto Aquilani kändes lite som årets pajasvärvning när han knappt rörde en boll förrän under vårsäsongen.

I ärlighetens namn är inte Inter många poäng efter Milan i Serie A i år, egentligen. Men det är så förbannat många onödiga poängtapp att det inte går att bortse från. Rafa har inte den auktoritet i Inter som exempelvis Ferguson har i United och allvarligt talat så bör Inters trupp med tunga pjäser som Milito, E'too, Sneijder och Maicon räcka till bra mycket mer än att kryssa mot Lecce och Brescia, för att inte tala om torsk mot Chievo. Men gjort är gjort och det är Rafa som fått skulden, igen.

Jag undrar lite över vem som kan tänkas ta över rollen som mister resten av säsongen. Det ryktas om Leonardo, den gamla ikonen för lokalrivalen Milan som så sent som förra året debuterade som tränare för just Milan men fick se sig sparkad redan efter en säsong. Tillsammans med ryktet om att Kaká ska flytta tillbaka till Milano men dra på sig Inters tröja istället för Milans känner jag att det är alldeles för mycket rykten om rivalernas ikoner för att det ska vara sant.

Jag hoppas på att få se Spaletti göra comeback i Italien. Senaste säsongen har den troligen mästskräckinjagande italienaren jag vet huserat i Ryssland och Zenit St.Petersburg men redan vunnit ligan och slagit rekord med flest matcher utan förlust. Vad mer har du tänkt uträtta däruppe Spaletti?

Avslutningsvis vill jag bara säga ett tack till Rafa för att årets Serie A helt plötsligt är intressant att följa och inte minst för 3-1 i Rom. Det var några år sen sist vi fick mer än ett poäng mot Inter.

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback