Champions League-syndromet


Ingen kan väl ha undgått den ojämna form Tottenham visat upp i år. Förra årets stora överraskning som körde över topplag efter topplag under våren och lyckades bärga en välförtjänt plats till Champions League efter att ha slagit Manchester City på bortaplan. Jag unnade verkligen Tottenham deras framgång, det var en fröjd att se lilla Tottenham ge sig på sina storebröder i London och plocka poäng. Underdogs som lyckas är bra jävla charmigt.

Så Redknapp som fått utstå både lovord och kritik för sitt synsett på fotboll blev mannen att ta Spurs till deras första säsong i Champions League. Samtidigt tog Hodgson sin London-klubb Fulham till finalen i Europa League. Två engelska tränare som lyckades åstadkomma något märkvärdigt på klubbnivå. När hände det sist?

I år har det dock synts tydligt att det är första gången Tottenham spelar i Champions League på samma sätt som vi såg Fiorentina prestera förra säsongen. Det är allt mellan himmel och helvete både resultat- och prestationsmässigt där matcherna i Champions League har en tendens att vara matcherna där det presteras allra bäst. Returmötet på White Hart Lane mot regerande mästarna Inter var en utskåpning och inget annat, klasskillnad från början till slut. Några dagar senare förlorar samma lag mot Bolton och Sunderland.

Det är möjligt att truppen inte är van vid det hårda spelschemat spel i de europeiska cuperna medför och inte klarar av det rent fysiskt men i Tottenhams fall skulle jag gissa att det snarare handlar om inställning. Truppen är historisk som spelar i Champions League och jag förstår att de vill göra sitt absolut bästa i turneringen för europas bästa klubblag. Det är inte helt ologiskt att det är svårt att gå in till 110% i en match mot obetydliga mittenlag som Bolton när man har blivit ett av "de stora lagen".

Men Tottenham är inte ett av de stora lagen, inte än i alla fall. Det krävs kontinuitet och prestationer på hög nivå säsong efter säsong för att få det erkännandet. Skillnaden mellan de största klubbarna och de som bara tar en plats till Champions League då och då är förmågan att gå in och göra sitt jobb även i vad som verkar vara obetydliga matcher. De vet det tack vare erfarenhet att alla poäng räknas och behövs för att hålla sig kvar på toppen. Efter den här säsongen kommer även Tottenham veta vad det handlar om, frågan är bara om de behöver hela säsongen för att förstå det eller lyckas vända på trenden innan det är för sent?

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback