En domarfri helg

I helgen har vi ett intressant dilemma framför oss. De skotska domarna har gått ut i strejk efter att Celtic har kastat stora mängder skit på domarna i allmänhet och Dougie McDonald i huvudsak. Jag förstår reaktionen, det kan inte vara så där lagom kul att vara en av de domarna som sköter sig men ändå få skit för att alla dras över samma kam medan domare som McDonald gärna slipper hetluften ett tag.

Anledningen till att Celtic brusat upp så rejält i pressen har i mångt och mycket att göra med en straff de fick av McDonald men som linjedomaren senare snackade bort. Situationen blev än mer infekterad när det senare kom fram att McDonald och hans linjedomare ljugit ihop en historia om straffsituationen och deras beslutsprocess.

När vår svenske mittback Majstorovic någon vecka senare fick en ruskigt billig straff emot sig i Old Firm-derbyt, mot ärkerivalen Glasgow Rangers blev situationen än värre. Straffen dömdes trots att domaren i princip har ryggen emot situationen.


Domarsituationen i Skottland har blivit ett bistert fenomen. Framförallt hetsen mellan Celtic(katoliker) och Rangers(protestanter) där religion spelar en viktig roll i rivaliteten som gjort de årliga mötena till ett av världens största derbyn.

– Det är i alla fall värre än det var för säg tio år sedan. Folk skriker åt en på gatan, man får de där hoten på telefon, det har funnits tillfällen då domare fått hotbrev med rakblad i kuvertet och vi känner till tillfällen där domare fått rutorna i sitt hem krossade, sa de gamle domaren Kenny Clark.

Visst, det går inte att blunda för domarmisstag och det är förjävligt att det ska kunna avgöra matcher men det måste finnas en viss måtta även när det gäller uttalanden om såna situationer. Att spela fotboll på professionell nivå utan domare är ju liksom inte riktigt möjligt.

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback