München, 6 februari 1958


Vi börjar den 5 november.. Manchester United skulle möta Röda Stjärnan (Belgrad) i Europacupen på bortaplan. Flygsäkerheten 1958 var inte vad den är i dag, men flyg var enda alternativet för klubben att ta sig till och från matchen.

Matchen spelades den dagen och laget hade matcher i den engelska ligan helgen före och efter.

Resan dit gick bra, matchen likaså. Oavgjort med 3-3 tog United vidare till semifinal då engelsmännen vunnit det första mötet med 2-1.

Men på vägen tillbaka började problemen redan i Belgrad. Spelaren Johnny Barry hade glömt sitt pass och flyget försenades med en timme. Planet gick ner för att fylla på bränsle i München, men när piloten James Thain skulle starta strejkade motorerna.

Två startförsök fick avbrytas. Vid det tredje kom motorerna igång, men snöslask i slutet av startbanan hindrade planet från att få tillräcklig fart för att stiga snabbt. Med 44 personer ombord kraschade planet in i ett stängsel som omgärdade flygplatsen och vidare in i en byggnad.

21 av passagerarna dog omedelbart och ytterligare två på sjukhus inom tre veckor. Åtta av de omkomna var spelare i Manchester United, bland de övriga fanns tre ur klubbens ledarstab och åtta journalister. Ytterligare två spelare skadades så svårt att de tvingades avsluta sina fotbollskarriärer i förtid.

 

 

Laget brukar kallas för "Busby babes"; tränaren hette Matt Busby och laget höll en ovanligt låg snittålder.

Busby hade fått svåra skador i kraschen och kämpade på sjukhus i veckor efter kraschen. När han väl kom tillbaka fokuserades all hans energi på att bygga ett nytt storlag. Han försökte återuppväcka "the Babes" genom att investera i ungdomsverksamheten och satsa på klubbens egna talanger.

 

På samma sätt har Ferguson byggt sin framgång. Han är den enda United-tränare som lyckats upprepa Matt Busbys bedrift att vinna Europacupen, eller Champions League som det heter nu. Fyra spelare i startelvan som slog Bayern München i finalen 1999, hade gått raka vägen från Uniteds juniorlag till a-laget. Då saknades ändå Paul Scholes och Phil Neville, som gjort samma resa och spelade stor roll i att United även vann ligan det och nästkommande tre år.

 

"Just like the Busby Babes in days gone by
We´ll keep the red flags flying high
You´ve got to see yourself from far and wide
You´ve got to hear the masses sing with pride...

UNITED! Man UNITED!"

 

/Busbyheat


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback