Not again, Sven!


Det var en gång en framgångsrik tränare som förde Lazio till ligaguld i serie A. För det blev han hyllad och välkänd över hela fotbollsvärlden. Faktum är att han blev så känd att han erbjöds jobbet som förbundskapten för det engelska landslaget. Han skulle göra det som ingen engelsman lyckats med sedan urminnes tid - vinna ett stort mästerskap. För att göra en lång historia kort: Svensken började bra, fortsatte bra, stökade till sitt privatliv, fick mediadrevet på sig och avgick. Svennis lyckades aldrig erövra englands heliga Graal (är den ens är möjlig att erövra) och vinna en titel åt landet där fotbollen har sin hemvist (enligt engelsmännen). Ändå får man säga att hans tid som manager för England ändå var klart godkänd och vid hans avgång var han fortfarande en respekterad tränare.

Därefter har det väl gått "sådär", både med anseende och framgång. En vistelse i Man.City där värmlänningen gjorde ett rätt bra jobb, men hade lite oflyt med ägarens finansiella/politiska förehavanden. För Eriksson kunde ju omöjligt veta att herr Thaksin var inblandad i diverse trubbel både här och där.....
Inte heller kan man väl begära att en värmlänning ska ha koll på att 90 % av spelarna i Mexikos landslag inte alls kunde någon engelska, samt att media i Mexiko, om möjligt, var än mer nationalistisk och pressande än kollegorna i England.
För att inte tala om Notts County. Han blev ju lovad guld och gröna skogar. Inte kunde väl Sven-Göran förstå att det var något lurt med ägaren (han visste ju inte ens vem det var).

Sammanfattningsvis så här långt kan konstateras att svenskens anseende inte riktigt är vad det en gång var. Media har utmålat honom som en slags, ursäkta uttrycket, "fotbollstränarhora", som tar vilket jobb som helst bara ersättningen är tillräckligt god.

Nu i dagarna bekräftade championshipklubben Leicester att mr. Eriksson var deras nye manager. Av allt att döma verkar det som att Eriksson återigen blivit lovad stora pengar som ska användas till att ta klubben till förstaligan (helst den här säsongen, annars nästa! Klubben ligger just nu på en hedervärd 22:a plats). Återigen är det ett konsortium av rika ägare som står bakom dessa löften. Återigen är ägarna från Thailand. Men varför oroa sig...

Skulle svennis lyckas med sitt nya projekt är han ånyo med på den stora scenen av respekterade tränare. Vid motsatt utfall är nog risken stor att Leicester blir ändstationen på den internationella tränarkarriären. Torsbysonen är ju trots allt 62 år och torde ha tillräckligt under madrassen för att kunna dra sig tillbaka. Vem vet, kanske kan han intressera några Thailändare att investera i Torsby United. En tänkbar första värvning skulle ju vara Sol Campbell....

//Erik el grande


Kommentarer

Postat av: Don Ohlson

Svennis tränarkarriär är en cirkus, det kan man inte ta ifrån den brittiska pressen. Men han har ju uppnått så mycket mer än Lo Scudetton med Lazio. Till att börja med så var det Svennis som satt och rattade IFK Göteborg till internationella framgångar. Sedan vill jag minnas att han lyckades bra i både Benfica och Sampdoria också innan han flyttade till Rom?



Jobbet som sportchef i Notts County är nog ändå det jag gillar allra mest med Svennis historia. Den internationellt erkände tränaren som coachat engelska landslaget tar sig an en Ligue 2-klubb med stora drömmar. Sedan dess har jag följt dem av och till trots att Svennis, Schmachel och Campbell lämnat skutan. Små lag med stora drömmar är vackert.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback