Mestalla - en arena som förtjänar respekt

Ikväll är det återigen dags för åtta lag att spela CL-fotboll. Vissa kommer att göra det på mer historisk mark än andra. Som värd för Valencias möte med Man. Utd. står Camp de Mestalla, en arena med gamla anor. Här följer en historisk tillbakablick på kvällens skådeplats.

I begynnelsen var Algirós
Mestalla är döpt efter en av vattendragen som bevattnade beteslandet runt staden. Den första matchen spelades mot grannklubben Levante den 20 maj 1923. Matchen var starten på ett nytt kapitel i klubben historia, vilket innebar att klubbens första arena Algirós övergavs till förmån för den nybyggda Mestalla.

Till en början rymde Mestalla 17 000 åskådare, men i och med klubbens framgångar byggdes arenan ut och kom i början av 30-talet att ha plats för runt 25 000 fans.
Motgångar
Mestalla har inte bara varit en framgånssaga från punkt ett - långt ifrån. Arenan har fått utstå ordentliga bakslag ett flertal gånger under dess snart 90-åriga historia. Ett exempel var då stadion - under det inbördeskrig som skakade Spanien under 30-talet - skadades ordentligt och dessutom användes som koncentrationsläger och skrotupplag.
Då Mestalla på under sent 50-tal just byggts ut till att rymma 45.500 fotbollstörstande spanjorer kom nästa bakslag. Floden Turia svämmade nämligen över ordentligt och stora delar av Mestalla drabbades hårt av vattenmassorna.
Namnbyte
Från 1969-1994 hette Mestalla inte just det,utan Estadí Luis Casanova efter en stor ikon i klubben. Casanova var dock själv en av dem som under böran av 90-talet ville att arenan skulle återfå sitt historiska namn. Så skedde också.
Framgångar
Den första titeln som Valencia vann på denna historiska plats kom 1941 då man kammade hem cupen. Därefter har Mestalla stått värd för stormatcher i spanska ligan, VM i fotboll 1982, samt OS 1992. Dessutom har Real Madrid i exil spelat final i europacupen på Mestalla.
Framtiden
Idag har Mestalla 55 000 platser och är en av världens tätaste arenor som med sina branta läktarkonstruktion gör att atmosfären nästan alltid blir fantastisk, speciellt i viktiga matcher då det är fullsatt.
Någon gång i år ska nou Mestalla stå färdig i Valencia.
En helt nybyggd arena som liksom en viss ny arena i Göteborg inte gjort så stora förändringar i namnet på sin nya arena jämfört med den äldre. Mestalla är förknippad med så pass mycket historia att det är helt rätt att inte ändra namnet till något dumt a la Bolton eller Newcastle. Nu kommer “Anem a Mestalla” (vi går till Mestalla) fortsätta höras i Valencia även sedan den nya arenan blivit verklighet.

Hoppas att jag tillfört en extra dimension till kvällens sammandrabbning på Mestalla.
//Erik el grande


Kommentarer

Postat av: Don Ohlson

Jag måste verkligen säga att den nya arenan inte verkar få i närheten av samma atmosfär och tryck som gjort Mestalla ökänd.



Å andra sidan så tar det alltid emot att se lag byta ut sina klassiska arenor. När Arsenal flyttade från Highbury tog det emot och det kommer kännas lika jävligt om Liverpool bygger en ny arena och lämnar Anfield bakom sig.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback