Kaos i Rom

Jag var inne på det en sväng i facebookgruppen häromdan efter att Roma torskade borta mot Genoa, det är en smått kaotisk stämning i Rom. Att torska med 4-3 borta mot Genoa är i sig inte nåt hemskt nederlag, åtminstone inte fram tills i år och man dessutom är ett topplag som tänk slåss om kvalplatser till Champions League. Att dessutom ha en tremåls-ledning och tappa det till en förlust är rent utsagt pinsamt, framförallt för ett italienskt fotbollslag där Catenaccion(bultlås) - ett väl utstuderat försvarsspel ses som en sann fotbollskonst. Att släppa in 4 mål i en match händer bara inte.


Huvuden måste rulla
Tillsammans med några andra skakiga resultat den senaste tiden fick det Romas ultrás, deras mest hängivna fans att gå bananas. För de som inte har världens koll på italiensk fankultur ska det verkligen sägas att den är extrem. Inte värst, men extrem. I svensk press kan vi få läsa om engelska huliganer men i Italien har supportrarna makt.

Efter förlusten mot Genoa startade då Romas ultrás kravaller vid Trigoria, området i Rom där Roma har sin träningsanläggning. Det ledde i sin tur till att de fick igenom sin vilja och fick ett möte med klubbledningen. Senare under kvällen när Romas trupp landade på flygplatsen möttes de av 50 ultrás och polisen. Inte långt därefter hölls ett möte på Trigoria med hela spelartruppen som slutade med att Ranieri fick lämna tränarposten.


Snabba puckar
Jag kan inte låta bli att tycka synd om Ranieri. Det är precis samma situation som Benitez hamnade i hos Inter. Spelet är inte vad det borde vara men ändå så ligger Roma bara 9 poäng efter lillebror Lazio som håller fjärdeplatsen. Dessutom har Roma en match mindre spelad - så 6 poäng, typ.

Det är läskigt vad fort supportrar kan glömma glädjeämnen. Under förra våren var det just Ranieri som höll Roma obesegrade i ett halvår och sånär snuvade Inter på ligatiteln. Nu är han istället arbetslös och klubbikonen Vincenzo Montella utsågs idag till att bli hans ersättare. Vad har Montella gjort det senaste året? Jodå, han har arbetat som tränare för ett av Romas lag, U13-laget.

Cashen har sinat
Att det blev Montella som fick ta över tränarposten är dock inte oväntat. Roma har länge letat efter en ny ägare och ett ägarbyte sägs vara förestående - med andra ord vill de nuvarande ägarna inte slänga mer pengar i sjön på en ny tränare när Montella kan tas upp gratis ur de egna leden. Det ska också sägas att Montella har ett halvår på sig att visa sig värd platsen som Mister i Roma. Att han ska vara rätt man för jobbet känns ju dock inte så värst troligt, magkänslan säger mer att det handlar om skadekontroll och att inte spendera mer pengar än nödvändigt.

Ägarbytet ja, det är ju inte bara ett problemområde när det gäller tränarposten. Hur många spelare har sig in i Romas startelva de senaste fem åren? Spelartruppen åldras snabbt och med budget/chansvärvningar som Adriano och Baptista har laget inte direkt fått den där dimensionen som skulle göra det möjligt att ta upp kampen med lagen från norr om Scudetton.


Framtiden är ruskigt oviss
Vad som kommer hända det kommande halvåret i Rom blir väldigt intressant att följa. Om Montella inte får ordning på manskapet kan det bli första gången på 10 år som Lazio blir storebror i staden(så tillvida att Lazio inte gör sin obligatoriska genomklappning förstås). Men ändå, när en storklubb som Liverpool eller Roma har sina överjävliga ägarproblem går det inte att känna annat än medlidande. Vissa klubbar hör bara hemma i ligornas toppskikt.

// The Don


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback