Cavani matador - sagan om konungens återkomst!!


Nord mot syd
Dimman tilltog i styrka och det började bli svårt att se. Då och då small det till och än mer dimma drog in över slagfältet. Det började bli svårt att skönja någon skillnad på vän eller fiende. Männen sprang runt i röken likt skuggfigurer, ovilliga att sluta kämpa. Fram och tillbaka, fram och tillbaka, fast beslutna om att det här var deras strid - kriget skulle helt enkelt vinnas, kosta vad det kosta ville! Efter 93 minuter skingrade sig dimman igen och de hade vunnit. Det var de ljusblå som stod som segrare och de svartvita inkräktarna som fått ge sig. Speciellt en av de blåtröjade syntes tydligare än de andra, det var något skimrande och magiskt över hans långa och ståtliga figur och det långa svarta håret hängandes över axlarna. Redan innan slaget hade han haft en plats i folkets hjärta, men efter den här segern, en viktoria han alldeles på egen hand stått bakom, kröntes han till kung och förärades en plats i alla napolitanares gemensamma historia bredvid den store lille argentinaren. Edinson Cavani var hans namn och skulle Neapel välja borgmästare idag skulle han vinna en jordskredsseger.

Serie A är på G
Det har länge klagats på Serie A av olika anledningar. Mygel, halvfulla läktare, filmningar, defensivt spel,rasism och publikskandaler är bara några faktorer som nämnts i debatten. Och visst finns det. Allt det nämnda ovan existerar i Serie A, det ska man inte sticka under stol med. Men en viss ljusning tycker jag man kan skönja i och med att calciopoli-härvan nystats ut (även om det finns efterdyningar fortfarande). I dagsläget är det mycket som är positivt med italienarnas egen liga. En av de sakerna kommer från södern och heter SSC Napoli. I gårdagens match mot Juventus visade de prov på äkta italiensk grito (italienskans motsvarighet till finnarnas sisu) på ett vis som bevisar att den italienska fotbollen är långt ifrån död....

En liga full av prestationer
Det har pratats mycket om Lazios alldeles häpnadsväckande återuppståndelse från de döda och återtåg till ligatoppen. Och visst har detta Lazio svarat för en prestation som heter duga. Ändå är det ett annat lag som har stått för en än mäktigare säsong hittills. Ett lag från neapel, staden i det fattiga södern där maffian använder sophantering som tvångsmedel. Tvåa i Serie A med endast AC Milan framför sig, det låter det. Napolitanarna som sägs vara de mest passionerade fotbollsfansen i hela det stövelformade landet. De sägs också vara bland de våldsammare, speciellt när det vankas match mot lag från norr.

En riktig drabbning
Igår var det just en sådan match. Hur det märktes? Poliser i vart och vartannat gathörn och helikoptrar i överflöd som surrade omkring över Stadio San Paulo. Förutom den höjda säkerheten märktes det att det vankades stormatch genom att stadion var fullsatt, proppad, och galet fientligt sjungande långt innan matchstart. Bengaliska eldar och pyroteknik small av i parti och minut och ibland var tillställningen snubblande lik en rekonstruktion av slaget vid Lutzen.

Matchen
Hur såg då själva matchen ut? för det var ju faktiskt en sådan också. Ganska jämt bollinnehav och inte speciellt mycket skönspel, speciellt inte i andra halvlek då matchen var förlorad för Juventus.


Juventus
Ett juve som hade mycket svårt att etablera ett anfallsspel och där det enda hotet mot Napoli utgjordes av Luca Toni och Amauri på fasta situationer. Luca Toni, den nye, gjorde en godkänd insats i sin debutmatch, om än långt ifrån hans forna kapacitet. Del Piero, gentlemännnens gentleman kom in i slutet och slog bort några frisparkar, ett byte som Del Nieri kunde ha besparat sig.

Napoli
Uppbackade av sjukt galna fans var Napoli det bättre laget på planen. Framförallt så lyckades man med det som motståndarna inte förmådde, nämligen att ha ett fungerande mittfältsspel. Även kantspelet fungerade riktigt bra och det var också därifrån som inläggen som kung Cavani knoppade in kom ifrån. Lavezzi visade som vanligt upp sin fina teknik och var ett ständigt hot mot Chiellini & co. Jag tycker han är lite lik en viss Tevez i sin spelstil den gode Lavezzi.
Och så Edinson Cavani. denna formidabla dundersuccé som tagit så många steg i sin utveckling den här säsongen. En världsanfallare är det som Napoli sitter inne med. Lägg därtill att han är ung och fortfarande kan utveckla mycket i sitt spel och ni förstår att president De Laurentis har en stadigt växande guldklimp till sitt förfogande. Att göra hattrick mot vilket lag som helst är en prestation, men att göra det mot Juventus och dessutom göra alla mål med pannan, ja det är något alldeles speciellt. Kolla in det tredje målet - galet snyggt!

*Tränaren i Napoli, Walter Mazzari skulle haft en lysande karriär som avdankad rockmusiker, i alla fall utseendemässigt!

/Erik el grande


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback