Ett sjunkande Merseyside

Att Liverpool haft en tung höst har inte undgått många. Det forna storlaget har spelat mer eller mindre katastrofalt och bara vunnit två bortamatcher under hela 2010 vilket tar emot en del att se på även som United-supporter. Att det är mer än ena halvan av Liverpool som sjunker som en sten har vi dock inte riktigt uppmärksammat och jag antar att det är på tiden att David Moyes och hans grabbar får sig en hörvel eller två.



Att prestera i skymundan
Överallt i fotbollsvärlden finns det relationer mellan lokalrivaler som går att jämföra med någon form av lillebror- och storebrors-grej. Det finns en huvudsaklig klubb som är stadens stolthet och en mindre klubb som inget annat än vill jävlas och visa sig bättre än storebror. Barcelona har Espanyol, Real Madrid har Atlético de Madrid och Getafe, Roma har Lazio och Londonklubbarna har alldeles för många derbykombatanter för att jag ens ska orka rada upp dem.

I Liverpool är det Everton som är lillebror och så har det varit en väldans massa år. Liverpool som har världens största supporterklubb och vunnit nästmest Premier League-titlar efter United är det de brottas med att leva upp till och försöker slå år efter år. Det är ingen enkel uppgift men med David Moyes vid rodret har Everton i flera år huggit i hälarna på topplagen, år efter år ser vi Everton ligga på den övre halvan av tabellen.


Storebror är den som bestämmer
Det är dock inte helt problemfritt att vara den mindre klubben. Den ekonomiska styrkan som toppklubbarna har finns inte där vilket framförallt syns på transfermarknaden. Wayne Rooney hann knappt lära sig knyta sina egna skor innan han gick vidare till Manchester United och så fort Lescott visade potential i försvaret slängde City fram en stor hög pengar som Everton inte kan tacka nej till. Samtidigt som startspelare försvinner förstärker Everton med spelare för mindre pengar, en del gör succé som Cahill, andra floppar som Saha.

Ett av Evertons stora problem har varit den långa skadelistan. Truppen Moyes figurerar över har inte råd att dra på sig skador, det finns inte tillräcklig uppbackning och förra säsongen var en solklar fingervisning på att det var Evertons stora problem. En höst där viktiga kuggar gick skadade förde med sig ruttna resultat men en vår där skadeproblemen var mindre fick vi se Everton skrida högre och högre i tabellen.

Höga förväntningar
I år var Moyes mannar skadefria när säsongen tog sin början och äntligen skulle Everton visa att man hör hemma i toppen. En kvalplats till Champions League sas inte vara omöjlig att nå och jag håller med. Cahill och Fellaini är två av ligans bästa spelare på sina positioner, Everton ska inte harva i mittens gråzon.

Men oj vad det sket sig. Om Liverpool har spelat skit så har Everton kontrat med att spela ännu sämre. 10 oavgjorda på 20 matcher, bara 21 mål framåt varav Cahill som släpande anfallare, offensiv mittfältare eller vad fan vi nu ska kalla det har stått för 9 av dem. Evertons fyra anfallare har stått för tre mål hittills, TILLSAMMANS. Det är så skitdåligt att jag vill gråta. Hej, vi satsar på Champions League men vi kör med anfallare som vägrar göra mål. Laget hänger just nu två poäng över nedflyttningsstrecket och pressen är mer eller mindre enorm, att vinna 20% av matcherna räcker bara inte.


Det måste till förändringar
Nu sticker Cahill iväg till Qatar för att spela Asiatiska mästerskapen för sitt Australien och Pienaar ryktas vara nära Tottenham. Laget saknar kreativitet i samma utsträckning som laget saknar förmågan att göra mål. Frågan är bara var den offensiva kraften ska komma från för från den egna truppen går det inte att hitta någon hållbar lösning. Everton är märkbart för dåliga och den här gången har inte Moyes råd att hämta in en oslipad juvel att förädla i några säsonger innan han slår igenom.

Samtidigt funderar jag på huruvida Moyes sitter säkert eller inte. Han är trots allt lite av en institution i klubben precis som Sir Alex i United och Wenger i Arsenal men jag undrar hur pass länge styrelsen vågar låta honom styra laget. Det kan vara lite väl hårda ord att ge Moyes all skuld för första halvan av säsongen men det går inte att bortse från det faktum att laget som presterade i våras ett halvår senare är ren skit och troligen Europas mest negativa överraskning så här långt.

// Don Ohlson


Kommentarer

Postat av: Henke

Undrar om Everton läste ditt inlägg för igår blev det vinst! Det kanske vänder för Everton, som jag faktiskt hoppas på litegrann.

Postat av: Erik el grande

Everton är på G nu känns det som...Man måste ju bara älska Fellainis fluff-herregud vilket fågelbo!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback