No hard feelings

Då var årets Ballon d'Or utdelad, priset till världens bästa fotbollsspelare. Jag har som bekant redan tidigare skrivit om årets utdelning i och med Fifa's utgallringar för att göra det hela lite mer spännande. Sen får man väl lov att erkänna att den tanken slog slint lite halvt om halvt eftersom det bara var spelade från Barcelona som stod som de tre sista kandidaterna att slåss om priset. Iniesta som avgjorde VM-finalen, Xavi som troligen är världens bästa passningsspelare och Messi som ståtar med att vara bäst i världen och gullar runt med förra årets guldboll.

När priset delades ut i helgen var det Messi som stod som vinnare med nästan 23% av rösterna, cirkus 5% mer än Iniesta och 6% mer än Xavi. Inga konstigheter egentligen, Pep Guardiola fick som prisutdelare kränga över en andra guldboll till sin gunstling och bolltrollare Messi. Ett enda stort Barcelonapartaj.


Världens bästa x2
Det har ordats en hel del om vem som var förtjänt av priset. Vanligtvis brukar priset gå till en spelare som givetvis varit sagolikt bra men också varit med och vunnit de tunga titlarna för säsongen. Därav höjda ögonbryn vid avsaknaden av Inters ledargestalter efter deras trippel och att Iniesta tillsammans med Xavi setts som favoriter tack vare VM-guldet.

Men i år var det Messi som kammade hem priset igen. Någon som minns hur det gick för Argentina i VM? Just det, Tyskland körde över Argentina i kvartsfinalen med 4-0. Ändå står Messi och gullar med två guldbollar, något som inte alls har att göra med Barcelonas eller Argentinas prestationer förra året. Messi vann för att han är bäst i världen och så är det bara.

Det går att föra diskussioner på temat Världens bästa fotbollsspelare hur länge som helst. Det är svårt att jämföra en back och en anfallare, det finns olika spelartyper och framförallt är det en fråga om vad man som person uppskattar mest med fotbollen. Hur jag än vänder och vrider på det kan jag dock inte komma fram till någonting annat än att Messi är bäst, alla andra är bara tvåor som bäst.


Samtidigt anser jag inte att han borde stå på podiet med sin andra guldboll i sin lilla näve. Det kan verka motsägelsefullt men det hela handlar om vad man ser som kriterier för att vinna Ballon d'Or. Jag sa förut att Sneijder förtjänade att vinna och står fast vid det. Tillsammans med Milito bar han Inter på sina axlar och spelade en jävla bra fotboll under en hel säsong krönt med en silvermedalj i VM som kunde blivit guld så många gånger om inte Robben bränt de frilägen Sneijder spelade fram till. Sneijder spelade sitt livs fotboll under ett år men det räckte ändå inte.

Sedan Ballon d'Or började delas ut 1956 är det bara tre spelare som har kammat hem priset tre gånger. Johan Cruijff, Marco van Basten och Michel Platini. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan Messi slår sig in i det eminenta sällskapet, grabben fyller ju trots allt bara 24 i år.

En liten parentes som bör nämnas är att Ballon d'Or först bara delades ut till Europas bästa spelare och alltså exkluderar spelare som Pelé och Maradona.

// Don Ohlson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback