You´ll always walk alone, Roy!



Det finns en säker jämförelsemetod
Det finns en mängd olika sätt att mäta hur bra säsong ett lag gör. Några exempel är att kolla på ligaplaceringen nu jämfört med samma tid förra året, antal poäng, antal segrar etc. etc. Det finns dock få mätmetoder som är så säkra som följande; Har du ambitioner att spela i europa och ligger efter Stoke i Premier League, ja då har du haft en SJUKT kass säsong. Just nu ligger anrika Liverpool på 12:e plats i den engelska högstadivisionen, Stoke ligger på 10:e. Något i Liverpool är alltså fel, ruskigt fel...
Skillnad på underprestation och otillräcklighet
Just nu är Chelsea inne i en rejäl formsvacka och genast börjar det tisslas och tasslas om att tränare ska bytas ut och spelare säljas. Visst Chelsea har inte stått att känna igen de senaste matcherna, men ändå ligger de femma med 35 inspelade poäng hittills. Det är vad jag kallar att underprestera eftersom vi alla vet vilken kapacitet ett Chelsea i form har. Liverpool däremot har inte underpresterat i år. De är inte bättre än så här helt enkelt. Efter en närmare titt på materialet som Roy Hodgson har att laborera med så förstår man en tabellposition likt den nuvarande är ganska realistisk. Men visst gör det ont att se den en gång så geniale Gerard springa omkring och slå bort passningar till nån jäkla Jovanovic eller Konchesky som inte har något i liverpooltröjan att göra. Visst gör det ont att se Fernando Torres lidande blick då missriktade passningar inte når honom. Och visst gör det ont att se Roy Hodgson hjälplöst stå vid sidan om och för varje match bli allt mer nedstämd över att hans period som manager i Liverpool snart är över.

Ägarproblemet var inte problemet
Tidigare fanns det något som enade fansen och spelarna i Liverpool - nämligen hatet mot de amerikanska ägarna som enbart dränerade klubben på pengar. Nu när iglarna från staterna sålt klubben finns inte längre den enande faktorn kvar. Under förra säsongen var alla motgångar ägarnas fel, inte spelarna eller tränarens fel. Nu, när ägarproblematiken inte längre finns kvar och laget ändå går dåligt riktas istället fansens vrede mot spelare och tränaren. Men egentligen, vem trodde att allt skulle bli perfekt bara för att Gillette och Hicks släppte sitt grepp om klubben? Ska sanningen fram så är det ju faktiskt så att det är truppens bristande kvalitet som är det som gör att pool förlorar mot lag som Blackburn och Stoke. Men som bekant är det alltid så att fansens vrede vänds allra sist mot truppen. Först ska tränaren ställas till svars. Och det är väl ungefär så situationen ser ut i Liverpool just nu. Roy Hodgson VS fansen. Det kan bara sluta på ett sätt och det leder inte till att fansen kommer lämna klubben.

Floppvärvning efter floppvärvning
Det beskriver väl Liverpools agerande på transfermarknaden de senaste fyra, fem åren. Benitez är inte bra på mycket, men att värva helt uppenbara floppar till sjuka överpriser, det är han mästare på. Tyvärr är det pools fans som fått lida för spanjorens udda begåvning. Josemi, Antonio Nunez, Jan Kromkamp, Morientes, Mark Gonzáles, Jermaine Pennant, Robbie Keane, Craig Bellamy, Charles Itandje, Philipp Degen, Gabriel Paletta, Dossena, Mauricio Pellegrino, Voronin, Alberto Riera är bara några av de spelare som Benitez lagt höga summor på. Och då har jag inte ens nämnt Ryan Babel och Alberto Aquilani.
Tråkigt är att Hodgson verkar ha satt på sig Benitez värvningsmössa. För hittills kan man väl inte påstå att någon mer värvning än Meireles slagit särskilt väl ut? De som visat sig inte hålla måttet i år hittills är väl kanske främst Jovanovic, Kyrgiakos och Joe Cole. Just värvningen av Cole kändes redan då den tillkännagjordes som en riktig chansning. För varför värvar man en spelare som så uppenbart är på väg utför i karriären?

Vad göra?
Finns det då någon mirakelkur för Liverpool? Nej, nej och åter nej är svaret. Lika lite som Stoke kan bli ett topplag över en natt kan Liverpool bli det. Det som krävs är en bättre trupp. Ett topplag i PL kan inte stå och falla med en mittfältare som tappat sin själ och en kroniskt skadad striker, det går bara inte. Nya spelare måste in. Spelare som har kvalitet och tillför laget något. Problemet är väl att kvalitetsspelare inte är gratis, speciellt inte då Liverpools attraktionskraft för tillfället kanske inte är så god direkt. Men så ser det i alla fall ut. Cash är lösningen, basta!

You'll always walk alone
Roy Hodgson är just nu en väldigt ensam man med en väldigt stor börda på sina axlar. Han känner sig troligtvis rätt hjälplös. För som jag tidigare konstaterat så går det inte bara att trolla med knäna för att bli ett topplag (sånt klarar bara Guus Hiddink). Han har det materialet han har och jag tycker inte att alltför mycket kan lastas honom. Men är man tränare i Liverpool så är man och då stämmer den sorgliga klyschan att i framgång så är alla med dig, medan i motgång alla plötsligt försvinner och du står ensam kvar. Efter uttalandet om att fansen inte står bakom laget så är inte Hodgson speciellt populär bland fansen och entränare som inte är populär bland fansen blir inte långvarig (om han inte heter Benitez).Snart är nog Roy inte bara en ensam man längre. Snart är han ensam man utan jobb...Fan vet om Liverpool kommer gå bättre för det...

*För övrigt Spelades del Premier League-fotboll i baskien i onsdags. Athletíc Club de Bibao och FC Barcelona bjöd på en hård och minnesvärd match i Copa del Rey. Barca gick vidare med fler gjorda bortamål. Matchvinnare för Barca en ganska ovan sådan: Eric Abidal

/Erik el grande


Kommentarer

Postat av: Don Ohlson

Liverpool är en enda jävla sörja nu för tiden och jag håller med dig om det mesta du skriver. Men jag tycker ändå att Hodgson kan lastas mer för de dåliga resultaten än du säger. Hur mycket har han gjort för att försöka förändra situationen liksom? Spela med centrala mittfältare som yttrar räknas inte riktigt dit.

Postat av: Erik el grande

Förstår hur du tänker. Och visst är det inte att föredra centrala mittfältare på kanten. Anledningen är väl att han tyckte att de besiktiga yttrarna inte höll måttet. Återstår att se om laget kan börja prestera bättre under ny tränare nu...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback